elu pariisis

pühapäev, märts 21, 2004

Täna oli Prantsusmaal regionaalsete valimiste esimene voor. Kusjuures mingi vahe on veel kohalike ja regionaalsete vahel, aga sellest pole ma veel aru saanud, mis need kohalikud on. Igatahes täna valitaks linnavolikogu Eesti mőttes. Ma naiivne mőtlesin, et igal pool käib hääletamine sama moodi, kui meil. Kaugelt mitte. Esiteks on siin regionaalsed valimised kahevoorulised. St esimeses voorus on valida umbes 10konna partei vahel ja teise vooru saavad edasi need, kes saavad rohkem kui 12 % häältest. Ja siis teises voorus selgub enim hääli saanute vahel, kes saab volikogus enamuse, kes mitte. Nad ütlevad, et kahe vooru mőte ongi selles, et esiteks väiksed parteid välja hääletataks ja teiseks, et need hääled, mis väiksed parteid mőnelt suurelt ära vőtsid, ikka suurele tagasi läheks. Teoreetiliselt vőit esimeses voorus ei tähenda veel enamust linnavolikogus.

Teiseks vőib siin täna veel vabalt valimisreklaami teha. Mitte küll valimisjaoskonnas endas, aga ukse taga juba vőib. Ja kolmandaks, kuidas siis hääletada. Kes Eestis kodanikukohust on täitnud, teab, et tuleb sedeli peale kastikesse kirjutada selle kandidaadi nimi, kes sulle kőige rohkem meeldib vői kes esindab seda parteid, mis sulle kőige rohkem meeldib. Sedeli paned ümbrikusse ja ümbriku lased urni. Siin valitakse samuti parteide vahel, mitte isikuid. Midagi aga kirjutada ei tule: valimisjaoskonnas selle laua peal, kust oma ümbriku saad, on kőikide parteide nimekirjad. Vőtad igast hunnikust ühe ja lähed nendega kabiini. Ja kabiinis valid ühe nendest paberitest / nimekirjadest, voldid kokku ja paned ümbrikusse. Ja siis ümbriku lased pärast urni. Kusjuures nimekirjad on trükitud parteide enda poolt, seega ei ole nad üldse mitte ühesugused. Kes on vetsupaberile trükkinud, kes läikpaberile, kellel värviline vői mustvalge. Kui tahaks, vőiks vist roosilőhnalise nimekirja ka teha. No objektiivseks seda küll nimetada ei saa. Samas muidugi on lihtsam, kui igast numbreid kirjutada.

See on ka mu meelest veider, et kui sa kaks nädalat varem ennast linnavalitsuses registreerinud pole, siis sa valida ei saa. Kui sulle ikka koju valijakaarti pole saadetud, siis valimisjaoskonda sul asja pole. Bürokraatiat ja suure venna kontrolli on siin ikka rohkem, kui meil.